MICHIEL BLANKEN

Michiel Blanken in het kort:

Geboren 1963.

Afgestudeerd aan Rijksuniversiteit Utrecht in 1991 en derhalve doctorandus in de Psychologie.

Van 1992 tot 2018 gewerkt in de GGZ (Geestelijke Gezondheidszorg) als eerstelijns- en GZ-psycholoog.

Sinds 2010 bijzondere affiniteit met EMDR en sindsdien duizenden EMDR behandelingen uitgevoerd.

Passie voor muziek, natuur, schaken, fietsen, psychologie en filosofie. 

 

Kernbegrippen: Creatief, nieuwe/onbekende wegen inslaan, onafhankelijk, verbinding, humor, verstandelijk en sensitief.

 


De 5 V's

" Noem me geen zwever, liever een zwerver, wandelend over de vaste grond van bestaande en niet of nauwelijks bestaande paden.....".

 

De drijfveer achter Psychoscoop wordt verwoord door Psycholoog M. Blanken:

 

"Sinds ongeveer mijn 20e levensjaar kreeg ik belangstelling voor dat wat als psychologie, religie, filosofie en spiritualiteit  kan worden aangeduid. In die periode kreeg ik een aantal bijzondere ervaringen, zoals een overweldigend gevoel van universele verbondenheid. Het was een toestand die ik later beschreef als experiënteel bestaande uit dat wat ik de vijf V's noemde: Vrede, Vrijheid, Verbondenheid, Veiligheid en Vreugde. Vanaf die tijd ben ik vanuit allerlei visies naar de totaliteit van "het Zijn" en alle manifestaties daarbinnen gaan kijken. Wat mij opviel was dat een groot deel van de mensheid zich klaarblijkelijk schikt in één opvatting over de realiteit en die dan als de juiste of de ware ziet. 

Al het andere wordt verworpen, genegeerd of bestreden. Uiteraard heeft dit iets comfortabels, het verschaft identiteit en richting. Zelf raakte ik echter veelvuldig teleurgesteld in de leraren, meesters, professoren, goeroes etc. die een bepaalde leer, overtuiging etc. uitdroegen, alsmede in hun leer, filosofie of overtuiging. Niet dat ik daarmee gelijk alles verwierp, waartoe ik in mijn jongere jaren wel geneigd was, maar ik werd geen lid van de gemeenschap der gelovigen.  Helder blijven kijken, of zoals ik het wel eens zeg: Zweven met beide benen op de grond. Het verdragen van vraagtekens. Helder kijken in de psyche, naar de psyche, met de psyche, door de psyche. De psychoscoop. Graag wil ik visies delen, belichten, zonder te willen overtuigen, zonder de pretentie te hebben zeker te zijn, maar met het doel de blik te verruimen, het bewustzijn te verruimen, waardoor nieuwe mogelijkheden ontstaan."